Чай списи кудін – це не просто китайський чай, а легенда Піднебесної вже більше 2000 років. «Не просто чай», кудін ще й тому, що він виготовляється з листя гостролиста широколистого. Це вічнозелене дерево з міцними товстими гілками і великими блискучими листям. Назвати точну батьківщину цього зілля складно. Приміром, парагвайський національний напій мате теж виготовляють з такого ж роду Падубов. А в Китаї ці дерева ростуть майже на всій території країни.
Збирають диво-напій тільки вручну, у весняний період і в дуже невеликих кількостях. А перед сушінням на сонці спочатку змотують «списи» і пропарюють.
Кудін можна зустріти різноманітних форм:
- Скручений
- Листовий
- У вигляді спіралі
- Пов'язаний
- Пресований
Користь для тіла і душі
Цей китайський чай вважають більше лікувальним напоєм, ніж смачним. А про цілющі властивості, як в принципі і про все, що пов'язано з кудином, ходять легенди. Виділимо основні:
- Це дуже сильне жарознижуючі і антимікробний засіб.
- Навіть для людей з проблемами шлунку кудін це шанс позбутися від коліту і налагодити процеси травлення.
- Чашка напою стане профілактикою і заміною таблеткам для гіпертоніків.
- Систематичне вживання є прекрасним способом знизити цукор крові.
- Антиоксиданти, яких в чаї неймовірна концентрація, борються зі старінням, захищають клітини від радіації і виникнення пухлин.
- Бадьорість, тонус і свіжість – це те незаперечні наслідки вживання «гіркої трави».
Чай не має побічних ефектів і протипоказань. Але таке зілля потрібно вживати розумно. Рекомендують заварювати його два-три рази в тиждень. Цього цілющого ефекту буде цілком достатньо для зміцнення організму і загального поліпшення стану.
Кхудин, як правильно звучить назва китайською, відноситься до «кхуча» - гірким чаїв. А гіркота в китайській культурі та медицині, відповідає енергії інь, серця, вогню і кишечнику. Вважається, що гіркий смак може прибрати жар і застій енергії ци в організмі.
Щоб відчути справжній смак чаю кудін потрібно знати, як правильно його заварювати. Для однієї чашки буде достатньо половини або ще менше одного «списи». У чайник можна додати цілу «голку» або для любителів навіть дві. Необхідна температура води – вісімдесят градусів, час заварювання не більше 15-20 секунд. Ці правила дуже впливають на смакові якості. Чим менше температура і час запарювання, тим менше гіркувато-терпкуватим буде напій. Якщо після першого ковтка цілющої рідини Ви відчуєте невелику гіркоту, яка потім переходить в приємну солодкість, значить церемонія заварки китайського чаю пройшла вдало.
Якщо специфічний смак все-таки Вам не до вподоби – вихід є. Спробуйте залити кудін водою з температурою максимум 40-50 градусів. Такий холодний напій буде з більш м'яким і звичним трав'яний присмак. Також є практика пити «списи» з іншими сортами чаю. Приміром, відмінний смаковий тандем створить шу пуер і наша «гірка трава». А може Ви самі знайдете ще більш вдалий мікс.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Тип чаю | Чай Ку Дін |
Склад чаю | Збір |
Розмір чайного листа | Крупнолистовий |
Вага | 75 г |
- Ціна: 350 ₴